Χαλάρωση δέρματος του προσώπου-Λίφτινγκ προσώπου και λαιμού

Το πρόσωπο αποτελεί το κεντρικό όργανο του ανθρώπου και αποτελεί το κέντρο των αισθήσεων και των συναισθημάτων του. Αποτελείται ανατομικά από δέρμα,υποδόριo λίπος,απονευρωτικές,μυικές και νευρικές περιοχές. Τέλος όλη αυτή η κατασκευή βασίζεται σε οστικές κατασκευές που είναι τα οστά του σπλαχνικού κρανίου.

Το πρόσωπο αποτελείται από τις εξής αισθητικές μονάδες που η κάθε μια δίνει τον δικό της χαρακτήρα στο πρόσωπο:

Η ηλικία και το πέρασμα των χρόνων μαζί με τον ήλιο το κάπνισμα και τις λοιπές συνήθειες όπως και η κληρονομικότητα έρχεται και επιφέρει αλλαγές στην εικόνα του προσώπου με την εμφάνιση ρυτίδων έκφρασης αρχικά στο μέτωπο και το πλάι των ματιών και μετά με ρυτίδες βαρύτητας γύρω από το στόμα που είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του δέρματος και των κάτω από αυτόν ιστών όπως είναι οι απονευρώσεις (smas) και το μυώδες πλάτυσμα στο πρόσωπο και στο λαιμό.

Επιπλέον έρχεται να προστεθεί η φωτογήρανση, η νηματοειδής λεπτή ρυτίδωση και οι δυσχρωμίες οι λεγόμενες πανάδες.

Η χαλάρωση του δέρματος συνήθως αρχίζει από τα βλέφαρα μετά τα 35-40 χρόνια και σταδιακά ανάλογα με την κληρονομικότητα επεκτείνεται στο πρόσωπο και στο λαιμό με χαρακτηριστικά σημεία την διάσπαση της γραμμής της κάτω γνάθου,τις περιστοματικές ρυτίδες,τις ρινοχειλικές ρυτίδες και έπειτα την χαλάρωση του λαιμού με την χαρακτηριστική εικόνα αρχικά του χαλαρού λαιμού κάτω από το πηγούνι που επεκτείνεται αργότερα και στο κυρίως λαιμό με τις κάθετες χορδές.

Η αντιμετώπιση του χαλαρού δέρματος του προσώπου γίνεται με το λίφτινγκ προσώπου και του λαιμού. Το λίφτινγκ του προσώπου επανορθώνει και επαναφέρει στην θέση του το χαλαρό δέρμα και το smas ενω παράλληλα επαναφέρει το χαμένο όγκο των ζυγωματικών,τεντώνει την γραμμή του δέρματος της κάτω γνάθου που έχει χαλαρώσει,βελτιώνει τις ρινοχειλικές αύλακες,αποκαθιστά τον λαιμό,και συνδυάζεται με βλεφαροπλαστική για αναζωογόνηση της περιοχής των βλεφάρων.

Πολλές φορές μπορεί να χρειασθούν επιπλέον θεραπείες με βοτοχ, υαλουρονικό, μεταφορά λίπους,λέιζερ για ενίσχυση του αποτελέσματος.

Οι ασταθείς ψυχολογικά ασθενείς,οι καπνιστές,οι διαβητικοί θα πρέπει να μελετώνται διεξοδικά πριν αποφασίσει ο πλαστικός χειρουργός να προβεί σε επέμβαση λίφτινγκ προσώπου.

Η επέμβαση του Face Lifting

Η τεχνική του λίφτινγκ προσώπου πέρασε από πολλά στάδια και κάθε πλαστικός χειρουργός ακολουθεί το δικό του πρωτόκολλο επέμβασης που του δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κάθε επέμβαση στην πλαστική χειρουργική πρέπει να γίνεται με ενδείξεις για να πάρουμε καλά αποτελέσματα έτσι συμβαίνει και στο λίφτινγκ.

Το λίφτινγκ προσώπου ουσιαστικά είναι μια επανορθωτική επέμβαση και γίνεται για να επαναφέρει το πεσμένο πρόσωπο δηλαδή το δέρμα τους μύες και τις απονευρώσεις στην προτέρα κατάσταση, ουσιαστικά να αντιμετωπίσει την χαλάρωση του προσώπου και του λαιμού.

Στην διάρκεια των χρόνων το λίφτινγκ πέρασε από πολλά στάδια και τεχνικές όπως θα περιγράψουμε αλλά το κλασσικό λίφτινγκ του προσώπου είναι αυτό που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χαλάρωσης του δέρματος και των ιστών του προσώπου.

Εδώ μπαίνει η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού που στην διάρκεια των χρόνων έχει δει τι δουλεύει και τι όχι στην επέμβαση για να καταλήξει στην τεχνική που του δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Η σύγχρονη τάση είναι μαζί με το λίφτινγκ προσώπου να γίνεται και ογκομετρική αύξηση των οστικών περιοχών όπως είναι τα ζυγωματικά,και το πηγούνι.

Οι σχολές του λίφτινγκ ταξινομούνται ανάλογα με την έκταση αλλά και τα ανατομικά στοιχεία που περιλαμβάνει η επέμβαση.

1. Smas Face Lifting
 

Είναι το γνωστό λίφτινγκ προσώπου και του λαιμού. Η τομή αρχίζει από την κροταφική περιοχή μέσα στα μαλλιά,περνά μπροστά από το αυτί και καταλήγει πίσω από αυτό για να κρυφτεί πάλι μέσα στα μαλλιά. Περιλαμβάνει την αποκόλληση και την επανατοποθέτηση του δέρματος αλλά και των απονευρωτικών και μυικών στοιχείων του προσώπου στην προηγούμενη ηλικιακά θέση. (Superficial Musculo Aponeurotic System face lift).Η διάρκεια της επέμβασης είναι 3-3 1/2 ώρες,η νοσηλεία 1-2 ημέρες και η αποθεραπεία 10 ημέρες. Σε έμπειρα χέρια είναι η επέμβαση που δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

2. Deep-plane facelift

Πρόκειται για τροποποίηση του smas lift με απελευθέρωση του παρειακού λίπους και μερικών μυικών ομάδων από τις οστικές κατασκευές.

Πρόκειται για ένα σύνθετο λίφτινγκ με περιορισμένη εφαρμογή.

Εικόνα: το μπλε αναπαριστά την διαδρομή στο δέρμα στο face lifting,Το πράσινο την τομή στο short scar face lifting. To κόκκινο την αποκόλληση των ιστών στο κανονικό face lifting.

3.Composite facelift

Πρόκειται για να ένα smas lifting αλλά συμπεριλαμβάνεται και ο μυς των βλεφάρων που επανατοποθετείται μια και αυτός ευθύνεται για την προς τα κάτω πτώση των κάτω βλεφάρων.

4. Mid face-lift

Αφορά το μέσο πρόσωπο και γίνεται από τις παρειές μέχρι το jawline δηλαδή της γραμμής της κάτω γνάθου. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι αυτοί και αυτές γύρω στα μέσα των 40 χρονών.

5. Mini-facelift

Είναι σαν το κανονικό λίφτινγκ με την διαφορά δεν περιλαμβάνει τον λαιμό και έχει πιο περιορισμένη τομή,το λεγόμενο short scar face lift. Τα άτομα αυτά έχουν χαλαρό δέρμα στο μέσο πρόσωπο αλλά καλό λαιμό.

6. Thread Lift

Πρόκειται για αναίμακτο λίφτινγκ με ράμματα και τοπική αναισθησία και αφορά άτομα που θέλουν μικρο-διορθώσεις. Το αποτέλεσμα θεωρείται αναλόγως το είδος των ραμμάτων είτε προσωρινό είτε μόνιμο αλλά το αποτέλεσμα είναι κατώτερο κατά πολύ από το κανονικό λίφτινγκ του προσώπου. Μειονεκτήματα το σούρωμα του δέρματος σε μερικά σημεία και τα κομπάκια.

7. Subperiosteal facelift

Ιδανικό για πτώση ζυγωματικών,βαθιές ρινοχειλικές αύλακες και χαρακτηρίζεται από αποκόλληση των ιστών από τις οστικές κατασκευές με τομή εκτός από το δέρμα και μέσα από το στόμα όπως αυτές που κάνουμε για τα ενθέματα του προσώπου. Συνδυάζεται με το κλασσικό λίφτινγκ προσώπου.

8. MACS facelift

Απαιτεί μικρότερη τομή και βασίζεται στην κάθετη ανάρτηση των ιστών με ράμματα. Είναι μικρότερης έκτασης από το κανονικό λίφτινγκ,έχει μικρότερη διάρκεια χρονικά και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές στο λίφτινγκ του προσώπου και αντιμετωπίζονται.

 

Διαβάστε πολύ περισσότερα στο κεντρικό website του Δρ Νώντα Καποσίτα


www.kapositas.gr