Πανάδες- υπερχρώσεις του δέρματος του προσώπου και των χεριών

Σαν πανάδα ή υπερχρωματισμός του δέρματος ορίζεται το αυξημένο σκούρο χρώμα στο δέρμα του προσώπου. Αφορά εκτός από το πρόσωπο και τα χέρια. Οφείλεται στην αυξημένη εναπόθεση μελανίνης.

Τα αίτια που προκαλούν πανάδες είναι η έκθεση στην ηλικιακή ακτινοβολία,οι φλεγμονές όπως η ακμή. Οι άνθρωποι που είναι σκουρόχρωμοι όπως είναι οι Ασιάτες, οι μεσογειακοί,οι μαύροι έχουν αυξημένη πιθανότητα από τα λευκά δέρματα να κάνουν πανάδες.

Οι διάφορες μορφές υπερχρωματισμών μπορεί να αφορούν τμήματα του πρόσωπου ή και όλο το το πρόσωπο διάχυτα. Η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνει την παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα το δέρματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των πανάδων δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα και αντιμετωπίζεται τοπικά. Εξαίρεση αποτελούν μερικές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και θέμα ορμονικό.

Υπάρχουν όμως κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που συνοδεύονται από υπερχρώσεις του δέρματος όπως είναι η νόσος του Adisson (φλοιο-επινεφριδιακή ανεπάρκεια),το σύνδρομο Cushing,το μέλασμα,η αυξημένη έκκριση ACTH,η Linea nigra,το σύνδρομο Peutz Jeghers,η μελάχρωση των καπνιστών,η νόσος του Grave's,το σύνδρομο Nelson's.

Θεραπεία

Η θεραπεία γίνεται με υδροκινόνη,κοζικό οξύ,α-υδροξυ-οξέα,αζελαικό οξύ,ασκορβικό οξύ-ισο-τρετινοίνη. Τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιούμε ένα ειδικό πρωτόκολλο φαρμακευτικού πίλνγκ με εξαιρετικά αποτελέσματα.